Programma

Programma

1° 100 jaar Guynemer van zaterdag 9 september 2017 tot en met maandag 11 september 2017 én opening van het Guynemerpaviljoen op 1 of 2 september 2017

De Guynemerherdenking is 1 van de 7 grote herdenkingen in 2017 in de Westhoek. Alles start (in een beperkte kring) op zaterdag met een diner en bezoek aan het vliegveld van Wevelgem. Maandag 11 september is de kern van de herdenking met de herdenkingsceremonie aan en rond het monument, ontvangst op het gemeentehuis én Last Post aan de Menenpoort.

Inmiddels werd door het gemeentebestuur beslist om het Guynemermonument te restaureren. De werken worden als één aaneensluitende fase uitgevoerd vanaf voorjaar 2017 met de bedoeling volledig te zijn beëindigd voor de 100-jarige herdenking in september 2017. Hiervoor zal ook nog een aparte plechtigheid worden georganiseerd.

Ook het Guynemerpaviljoen zal één week voor de herdenking openen. Daarin krijgt het replica vliegtuig van Guynemer (Morane Saunier – een realisatie van VTI-Ieper) een plaats. Tussen 3 juni en 31 december zal er reeds een tijdelijke tentoonstelling zijn over de 3e Slag van Ieper, georganiseerd door de gemeente én dit samen met Zonnebeke.

2° Het Tankweekend van zaterdag 7 oktober 2017 tot en met zondag 8 oktober 2017

Zaterdag wordt de 7e Tankdag georganiseerd met als onderdelen voordrachten en buitenactiviteiten.
Op zondag is het de bedoeling dat de volledig afgewerkte replica-‘Tank van Poelkapelle’ dezelfde rit tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle aflegt als 100 jaar geleden, met inbegrip van het dwarsen van de Lekkerboterbeek. Onderweg worden er bij enkele gekende ‘farms’ activiteiten voorzien: toneeltje(s), duiding, teksten, muziek,… Het publiek kan dit te voet of met de fiets volgen.
In de komende maanden zal een werkgroep dit verder vorm geven.

3° Een creatieve en waardige invulling van café De Zwaan tussen januari 2017 en eind november 2017

Het kermiscomité zal tussen 1 januari en eind november 2017 tijdelijk café De Zwaan ‘overnemen’ en zorgen dat er terug water-elektriciteit-verwarming is én een brandverzekering.

Het is de bedoeling dat iedere Poelkapelse vereniging zorgt voor één topmoment dat ze zelf invullen. Voorwaarde daarbij is dat dit verband houdt met 1917 of de geschiedenis van Poelkapelle. Het hoofddoel is dat café De Zwaan nog eens goed kan ‘beleefd’ worden vooraleer die begin december 2017 onherroepelijk verdwijnt en plaats maakt voor appartementen.

4° Op tweede kerstdag 26 december 2016 is er in de kerk een ‘reuze-kaarsjespoppie’-wake die gelinkt is aan de vele oorlogszerkjes in Poelkapelle

Alle inwoners van Poelkapelle kunnen via een kaars gedurende één jaar het peterschap op zich nemen van een gesneuvelde gelinkt aan Poelkapelle. Op tweede kerstdag kan men tijdens een startmoment een kaars ophalen om 17u in de kerk van Poelkapelle. Alle kaarsen tezamen zullen vooraf een reuze-kaarsjespoppie vormen.